הפופולריות של הבנייה לגובה בישראל בשנים האחרונות הביאה אותנו לתהות האם יש דבר כזה "עיצוב פנים בסגנון ייחודי לדירות במגדלים". עם השאלה הזאת ניגשנו ללימור בשן, אדריכלית המתמחה בתכנון דירות עירוניות שעיצבה מספר דירות במגדלי גינדי TLV  החדשים.

התשובה, כך נראה, היא כן ולא. "בעוד שמבחינת תכנון של מגדל נעשים דברים שונים לעומת בניין רגיל, דוגמת בניית מערכות ייעודיות, ספרינקלים ותשתית לשינוע, בעיצוב הפנים ההבדל פחות מובהק" היא אומרת. "מצד שני: בדרך כלל דירות במגדל הן דירות אורבניות ובהתאם לכך רוב הלקוחות יעדיפו לעצבן בסגנון אורבני. אמנם יש כאלו, בעיקר דיירים מבוגרים, שעוזבים בית ישן, עוברים לדירה במגדל ורוצים לעצבה בסגנון שהם מכירים – אפילו אם מדובר בסגנון כפרי והדירה במרכז תל-אביב – אבל רוב הדיירים הם צעירים יותר ומעדיפים סגנון עכשווי".

מתחילים משרטוט הדירה

ביקשנו מבשן טיפים שיאפשרו לעצב דירה במגדל בצורה פונקציונלית, מודרנית ומרשימה – וזאת מבלי להשקיע סכומי כסף גדולים.

1. בשלב הבנייה או מעט אחריה: להסתכל טוב על שרטוט הדירה (או על הדירה המוגמרת, אם בנייתה הסתיימה) ולבדוק אם יש קירות מיותרים. אם מתוכננים/קיימים כאלו אפשר לשקול לבקש מהקבלן לא לבנות אותם/להסיר אותם. הורדת קיר בין הסלון למטבח, למשל, תיצור חלל אחד גדול שייתן תחושה מרווחת גם בדירה שאינה מאוד גדולה.

2. לבצע ריצוף אחיד של כל הדירה. שימוש באותם אריחים יוצר המשכיות וזרימה טובה יותר בחלל וגורם לו להיראות גדול יותר. מומלץ אפילו להשתמש באותם האריחים בריצוף המרפסת. אפשר לקנות מהקבלן אריחים נוספים מעבר לאלו שכבר הותקנו בדירה למקרה של רצון לבצע ריצוף נוסף על הקיים או כדי שיהיו "ספיירים" במקרה שאריח או שניים נסדקים עם הזמן.

3. ריצוף בפרקט. בעוד באירופה פרקט הוא הסטנדרט הריצופי הכמעט מוחלט – בין השאר בגלל מזג האוויר הקר, בישראל הוא לא תפס במיוחד – בין השאר בגלל מזג האוויר החם. אבל בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בו. למה לא, באמת? הוא יפה, מגוון, מקנה אווירה חמה ומראה של חלל גדול (ולכן גם מתאים במיוחד לחדרים קטנים) ויוצר תחושה של חדר מואר יותר. פרקט גם קל לניקוי ובמקרים רבים זול. ניתן להשיג בארץ אין ספור דוגמאות ומותגים של פרקטים, כאשר החלוקה הבסיסית היא לשניים: פרקט "אמיתי" מעץ או פרקט למינציה, שהוא פרקט סינתטי. הסינתטיות לא אומרת בהכרח שהאיכות תהיה נמוכה – גם כאן יש טווח איכויות ומחירים גדול.

4. שימוש בריהוט מודולרי. סגנון ריהוט שהולך ותופס, בזכות הפונקציונליות שהוא מציע. מתאים במיוחד לדירות קטנות בהן אין מקום להכיל את כל הפונקציות. כך, למשל, אפשר להכניס בחדר עבודה ספה שתשמש למנוחה, אך אם בוחרים ספה שנפתחת למיטה – חדר העבודה יכול להפוך גם לחדר אירוח. בדירה שעיצבתי בפרויקט גינדי TLV הלקוחות ביקשו לשמור על מרחב פתוח מקסימלי. השתמשתי שם בקונסולה אשר ביום יום ממוקמת בצמוד לקיר, ובזמן האירוח נפתחת לשולחן אוכל נרחב כאשר הכיסאות המתקפלים מאוחסנים בחדר השרות כאשר הם אינם בשימוש.

5. לקחת אריחי חיפוי של חדרי רחצה ולהניח אותם בקומפוזיציה שונה. אפשר למקם את האריחים באלכסון או לעשות שורה אחת של אריחים מאונכים ושורה אחת של אריחים מאוזנים. העלות תהיה זהה אבל יווצר טוויסט רענן בעיצוב.

6. לצפות את אחד הקירות בבית בחיפוי עץ או בבטון אדריכלי. אפשר לבחור קיר או עמוד בסלון ולהפוך אותו לכזה עם עיצוב ייחודי ושונה משאר הקירות. ציפוי מעץ יקנה לו אלגנטיות, וכך גם בטון אדריכלי, שהוא בטון היצוק בטקסטורה כזו או אחרת.

7. אם בדירה יש נישות ניתן להפוך אותן לארון מהרצפה לתקרה. זה גם סוגר את החלק וגם הופך אותו לפונקציונלי. השימוש בחומר אחר מזה של הנישה מספק גיוון בעיצוב.

8. וילונות חצי שקופים. בדירות מגדל החלונות לרוב מתחילים ברצפה ומסתיימים בתקרה. הדיירים רוצים לייצר פרטיות משכנים במרפסות סמוכות אבל גם רוצים שייכנס לדירה אור ושיהיה אפשר לראות משהו מהנוף. וילונות חצי שקופים יספקו זאת ולא יהיו יקרים. . בדירות בפרויקט גינדי TLV יש חלונות היקפיים מהרצפה לתקרה בכל דירה – באחת הדירות תכננתי שתי שכבות של וילונות. וילון האפלה להחשכה מקסימלית לשינה ובנוסף וילון חצי שקוף שמאפשר חדירת אור, אך גם פרטיות.

9. שימוש בשטיחים. גם זול, גם פשוט לביצוע וגם מגדיר חללים בדירה. שימוש בשטיחים שונים באזורים שונים בדירה מייצר חוצץ ביניהם ונותן אבחנה בין החלקים.

10. צמחיה. הירוק הירוק הזה יכול להוסיף לדקורציה, להכניס צבע לבית, לתת תחושה של קצת טבע בלב העיר וגם להפוך לתחביב חביב.

11. מאווררי תקרה הם אמצעי קירור יעיל וזול. נכון, זה לא תחליף למזגן בחודשי הקיץ החמים אבל בהחלט סוגר את הפינה של כל אותם ימים בהם חם מדי בלי מזגן וקר מדי איתו. מאווררי תקרה מתחילים במחירים נמוכים מאוד (פחות ממאתיים שקלים) והשימוש בהם חסכוני להפליא בחשמל.

12. תאורה בפסי צבירה חיצוניים. יפה, זולה ולא דורשת הכנות מיוחדות. מאפשרת להוסיף כמה גופי תאורה שרוצים.

13. בדירה שמוקפת בחלונות, דוגמת הדירות החדשות במגדלי גינדי TLV  עם נוף לכל אזור המרכז, מומלץ שהספה המרכזית בסלון תפנה החוצה, כדי שכאשר יושבים עליה מקבלים מבט לנוף (רלוונטי במיוחד לדיירי מגדלים בקומות גבוהות). אפשר גם לשים ספה מול ספה, עם הפנים אחת לשניה כאשר באמצע יש חוצץ דוגמת שולחן קפה

14. ליצור ארון ספרים שהוא אלמנט שלם מהרצפה עד לתקרה. יפה, מנצל את כל המקום הפנוי ולא משאיר חללים פתוחים שגם  נראים פחות טוב וגם צוברים אבק. ניתן אף לעשות ספריה גדולה שמשולבת עם הטלוויזיה בסלון ו/או לשלב בה בר קטן ומקום לאחסון כלים.

15. במקרה של חדר אמבטיה קטן מומלץ להתקין מראה גדולה שתתפוס את כל החצי העליון של הקיר, מכיוון שמראות מייצרות תחושת מרחב.