אלפי התיירים ומאות מיליוני הצופים באירוויזיון נחשפו החודש ליופייה של תל-אביב, העיר ללא הפסקה של ישראל. אם היום היא נראית לכם אטרקטיבית ומלאת חיים – חכו ותראו מה מחכה לנו בשנים הקרובות. ביקשנו מארבעה מומחים, בעלי מקצועות שונים, את החיזוי שלהם לגבי העתיד של העיר העברית הראשונה. איפה נגור? איזו תרבות נצרוך? ומה תהיה השכונה הכי שווה בעיר? המומחים מנבאים.

השטחים חוזרים לציבור

אדריכלית רחל פללר – שותפה בכירה ומנהלת התכנון ביסקי מור סיוון אדריכלים, החתומה על כמה מהאייקוניים התל אביביים המשמעותיים, בניהם פרויקט גינדי TLV מסבירה על תל אביב העתידית: "בשנים הקרובות יחול גידול במספר תושבי הערים: יותר ויותר אנשים יבקשו להעתיק את מגוריהם לתל אביב ולחיות בה, בזכות היתרונות שהיא מגלמת. במקביל, טכנולוגיות הבניה, שילוב של מטכנולוגיות עיר חכמה והתייחסות לסוגיות של איכות סביבה וקיימות, יהפכו את הערים למקומות דינאמיים, מבלי לוותר על סביבה בריאה ומקיימת. ציפוף האוכלוסייה בתל אביב יביא לשילוב פרמטרים תכנוניים, דוגמת:

עירוב שימושים: אנחנו נראה מתחמים עירוניים שחיים 24/7: המגורים, החינוך, התעסוקה, והתרבות והפנאי יחיו בכפיפה אחת.

פיתוח של שטחי ציבור: העיריות יתכננו ויפתחו יותר מתחמים ציבוריים ירוקים ופתוחים שיהפכו לליבה של העיר, דוגמת פרויקט קירוי איילון.

עיקרון ההליכתיות –Walkability  יכתיב את מדיניות הפיתוח של העיר ותושביה יעדיפו נגישות ברגל או באופניים לכל מקום.

ולבסוף תחבורה ציבורית חכמה תהפוך לאמצעי התחבורה העיקרי של תושבי העיר מבחירה. כלומר, תושבי העיר והמבקרים בה יעדיפו אותה על פני הרכב הפרטי.

רכב פרטי OUT, רכב שיתופי IN

אורלי דהן, מנכל"ית EcoMotion ומנהלת תחום תחבורה חכמה במכון הישראלי לחדשנות:

"תל אביב תמשיך להיות מרכז פיתוח גלובלי של סטארטאפים בתחום התחבורה החכמה. בקהילת EcoMotion יש חברות גדולות ומצליחות גם מחוץ לתל אביב, אבל מסקר שערכנו בקרב חברות בקהילה מצאנו ש-40% פועלות בתל אביב. הנגישות לכישרונות והמוחות נמצאת בארץ ובפרט בת"א ובעקבותיהם הגיעו לכאן יצרניות רכב מהשורה הראשונה ופתחו כאן מרכזי חדשנות ומרכזי פיתוח כמו: מרצדס, BMW, פורד, קבוצת פולקסווגן ורנו-ניסן-מיצובישי.

בנוסף, אנחנו רואים שת"א לא רק מייצרת תחבורה חכמה, אלא גם מאמצת אותה עם כלי תחבורה שיתופיים כמו Lime, Bird, Wind ו-Leo לשיתוף קורקינטים,  אופניים של MoBike ותלאופן ורכבים של אוטותל ו-Car2Go. גם שוק המוניות נפתח, לחברת Gett ששלטה בשוק נוספו מתחרות כמו רקסי, ינגו ואובר.

אנחנו נמצאים היום בתחילתה של מהפכה מבורכת, לא רק שיתוף של כלי תחבורה אלא גם נסיעות שיתופיות – ולאחרונה אפשר לראות בכבישים את השאטל של Bubble מיזם משותף של ויה וחברת דן וגם וויז ומוביט יצרו פלטפורמות לקארפול לפי דרישה –כל נהג פרטי יכול לקחת איתו שותפים לנסיעה. בשנים הקרובות נראה את התחום הזה צובר תאוצה ומציע אלטרנטיבה לרכב הפרטי. הרכבים האוטונומיים גם יגיעו לעיר בנראה פיילוטים של נסיעות ללא נהג.

אימוץ של תחבורה חכמה ימשיך להתחזק ונראה עוד ועוד פתרונות שיקלו על עומסי התנועה ובעיות חניה ויציעו למשתמשים אפשרויות להתנייד בתל אביב ומחוצה לה ביעילות ובזול".

תל אביב כיעד תרבותי עולמי

אודליה פרידמן, מנכ"לית התיאטרון הלאומי הבימה אומרת: "על פי מדדים חברתיים ותקשורתיים בינלאומיים תל אביב יפו של 2019 היא אחת הערים התוססות, הידידותיות והתרבותיות ביותר בעולם. חמש שנים מהיום מעמדה זה של העיר העברית הראשונה צפוי להישמר ואף להתחזק. הפריחה התרבותית צפויה להשתלב במגמות הטכנולוגיות החדשות של התקופה: כבר היום אנחנו עדים לניצנים של שילוב פלטפורמות ותוכן ברשתות החברתיות ובאולמות עצמם. המגמה תמשך ולא ירחק היום בו נראה יוצרים, במאים, כותבים, מוזיקאים ועוד, מחברים בין עולמות ומייצרים בכך שדות אמנותיים חדשים לטובת קהלי יעד חדשים.

השינוי שמתחיל היום עם סדרות ייעודיות לאינסטגרם ולפלטפורמות מגוונות רק יעצים. במקביל האולמות יפרצו אל מחוץ למבנים הפיזיים. הצגות תיאטרון, מופעי מחול והופעות מוזיקליות יוכלו לנצל את המרחב האורבני התל אביבי הכל כך עשיר ומיוחד ויגישו תמהיל מרתק לקהל הישראלי. וכל זה בעברית מתחדשת ומעודכנת, כיאה לתל אביב שאף פעם לא נחה לרגע גם בתרבות. הכיוונים המרעננים הללו ימשיכו למשוך לתרבות ולאמנות כוחות צעירים ומוכשרים, לייצר ערוצים חדשים בין העיר לבין כל חלקי הארץ, לשבור מחיצות וליצור חיבורים. תל אביב תמשיך להיות עיר של תרבות ואמנות שמביאה מסורת בצד חידושים ואני בטוחה שכל הגורמים בשדה התרבות בעיר ובמדינה ישתלבו בפריצת הדרך המלהיבה הזו.

כיצד תראה העיר תל אביב בעוד כמה שנים? אנחנו בגינדי ריכזנו עבורכם מאמר עם דעתנו בעניין

המחירים שומרים על מגמת עליה

אוהד דנוס – נשיא לשכת שמאי המקרקעין לשעבר ומומחה לנדל"ן מעריך: "בתל אביב מתרחשות שתי תופעות במקביל: הראשונה היא קרבה לקו האפס בכל הנוגע לעתודות קרקע פנויות בעיר בכלל ובליבה בפרט, והשניה היא חזרה של אוכלוסייה במעמד סוציו אקונומי גבוה לתל אביב: צעירים ומבוגרים כאחד. שתי התופעות האלה גורמות לעליה טבעית במחירים, הן לשכירות והן לקניה.

אם מוסיפים לכך את קפיצת המדרגה התחבורתית שעתידה להתרחש בעיר, כמו גם את המשך ההתחזקות במעמדה כעיר עולם וכהאב כלכלי ועסקי, הרי שאני מניח שהמחירים בתל אביב ימשיכו במגמת עליה.

בהקשר זה נציין עוד נתון שחשוב להתייחס אליו – תל אביב מיישרת קו עם כל ערי העולם האחרות בכל הנוגע לסגנון חיים אולטרה אורבני, הכולל מגורים בלב הערים, במרחק הליכה למוקדי העניין ועל הדרך ויתור על הרכב הפרטי לטובת כלי תחבורה ירוקים יותר ותחבורה ציבורית. לכן, סביר להניח כי הרחובות בלב העיר, ובמיוחד אלה שיימצאו על מרכזי התחבורה הציבורית הם אלה שימשכו את המחירים מעלה.

מציאות חדשה בצומת חשמונאים – מנחם בגין

בשנת 2027 פרויקט גינדי TLV, אחד הפרויקטים הגדולים ביותר בישראל וכנראה הגדול ביותר בתל אביב יושלם במלואו ויהפוך לבית עבור מאות רוכשים שהפכו אותו לסיפור הצלחה של השנים האחרונות. לא מכבר נפתח בית הספר גבעון במתחם, המצטרף לאשכול הגנים ולפארק בשכונה. יחד עם הקניון, הם הופכים למתחם עירוני חי ותוסס, המעניק דוגמא מעולה לעירוב שימושים.

המתחם יהנה גם מהרכבת הקלה שתעבור לידו ובכך ישחרר את דייריו ואת המבקרים בו מהצורך להגיע ברכב פרטי ולמצוא חניה. בימים אלה מושלמת מכירתו של המגדל השלישי במתחם, שיהיה האחרון בו.