הכותב: גינדי TLV

לגור בתל אביב

זמן קריאה: 5 דקות

18 באוגוסט 2019

 

אם תשאלו אנשים איפה יקר יותר לחיות: בתל אביב או מחוצה לה, רב הסיכויים שהתשובה תהיה: יותר זול לחיות בפריפריה. אבל אם צוללים לתוך המספרים, מגלים שהמצב שונה לגמרי.

אז איפה באמת זול יותר לחיות? בתל אביב או בפרברי השינה מסביב לה? כדי לענות על השאלה אחת ולתמיד, כדאי להסתכל על כלל הוצאות הבית ועל התמורה עבורם. אז מה יש לנו? משכנתא, הוצאות רכב, חינוך, בייבי סיטר ופעילויות לילדים, קניות ופנאי.

גייסנו לעזרתנו את אוהד דנוס – נשיא לשכת שמאי המקרקעין היוצא ומומחה לנדל"ן, על מנת להבין כמה זה עולה לנו, והנה מה שיצא

משכנתא

"כאשר מחשבים את עלות המחייה בתל אביב או בפרברי השינה שלה חשוב לזכור את ההוצאות הקבועות של כל משפחה בישראל ואת סגנון החיים בתל אביב ומחוצה לה.

בואו נתחיל במשכנתא: עלות המשכנתא נקבעת על ידי ההון ההתחלתי מחד ועלות הנכס מאידך. לכן, סביר להניח שאם עלות הנכס נמוכה משמעותית, הרי שגם המשכנתא תהיה נמוכה.

הנתונים מראים לנו כי החזר המשכנתא החודשי הממוצע בתל אביב, עומד על 6000-8000 שקלים, בעוד שההחזר הממוצע בפרברים, עומד על 4000-7000 שקלים.

אז אמנם המשכנתא בתל אביב גבוהה יותר, אבל מה עם שאר ההוצאות המשפחתיות? הנה שאר הנתונים שיוצרים את התמונה המלאה.

מסים עירוניים וארנונה

ובכן, הפתעה! עיריית תל אביב מדורגת במקום ה- 13 במחירי הארנונה למגורים, בעוד שאת העשיריה הפותחת במחירי הארנונה מאכלסים הפרברים: רמת גן וגבעתיים, הרצליה, רמת השרון ורחובות. נכון לפברואר 2018 שילמו תושבי תל אביב 817 שקלים לדירת 100 מטרים מידי חודשיים, בעוד ברמת גן למשל, שילמו התושבים 1067 שקלים מידי חודשיים.

למה? ההכנסות של העירייה מארנונה לעסקים גבוהות משמעותית מכל מקום אחר בארץ. הכסף שנגבה מהארנונה חוזר לתושבים בדמות השקעה של כ- 6700 שקלים לתושב בשנה.

הוצאות רכב

מרבית המשפחות בלב תל אביב מסתפקות ברכב אחד בשל העובדה שהכל קרוב: מקום העבודה, בתי הספר והגנים, החוגים, מוקדי הקניות וכולי. לכן אין צורך של ממש ברכב נוסף.

יתר על כן, התחבורה הציבורית בתל אביב, עירונית ובין עירונית כאחד, מאפשרת להגיע במהירות ובנוחות לכל יעד במטרופולין, דבר שיתעצם בהרבה, עם פתיחת הרכבת הקלה.

לעומת זאת, משפחה המתגוררת בשרון מחזיקה במרבית המקרים בשני רכבים בממוצע. עלות החזקת רכב, בין אם באופן עצמאי ובין אם כחלק מתנאי העבודה, מסתכמת בסכום של 2500-3500 שקלים בממוצע, בהתאם לסוג הרכב ולשימוש בו.

כלומר – משפחה בתל אביב אולי מוציאה יותר על המשכנתא אבל… הסכומים מתאזנים כאשר מוסיפים את הוצאות הרכב.

הוצאות חינוך וילדים

כאשר מחשבים הוצאות ילדים, יש לקחת בחשבון חינוך פורמלי ובלתי פורמלי, חוגים, אפשרויות בילוי עם ילדים ללא תשלום (גינות, פארקים, פעילויות של העירייה וכולי) ושירותי מטפלות ובייבי סיטר.

השוואה מהירה בין העלויות בתל אביב ובפריפריה מראה כי הילדים בתל אביב מקבלים יותר בפחות. זאת בעיקר משום שמדובר בעיר העשירה בישראל, הרי שיש יותר ממון להשקיע בחוגים במתנ"סים, בפיתוח פארקים וגינות, במסגרות לחינוך בלתי פורמלי ועוד. ההורים והילדים מרוויחים בתי ספר טובים יותר, חוגים מעולים במחירים תחרותיים והרבה מאוד פעילויות חינמיות.

קניות, בילוי ופנאי

כן, כן, גם כאן מסתבר שאתם טועים… לדברי דנוס: "תחרות היא הגורם המשפיע ביותר על מסחר, פנאי ובילוי. ככל שיש יותר מבחר, הרי שהתחרות על הלקוח גדולה יותר והמחירים קטנים יותר. אף כלכלן לא יופתע מהעובדה שתל אביבים נהנים ממחירים תחרותיים יותר במרבית המקרים ויתר על כן – בשנים האחרונות אנו עדים לכניסה של רשתות הסופרמרקטים לתל אביב וסביבתה המידית, על מנת ליהנות מהלקוחות. הדוגמא הטובה לכך היא פתיחת סניף יוחננוף ברחוב בן צבי בתל אביב, ולסניפים של רשת ויקטורי בלב תל אביב. מי שרוצה לקנות בפחות יכול בתל אביב".

זמן…

אז איך מודדים את המחיר של הזמן? ובכן, אפשר למדוד את זה באובדן שעות עבודה למשק בשל עומסי תנועה, ואפשר גם למדוד את זה בעלויות טיפול בילדים. השורה התחתונה היא אחת – מרבית תושבי הפרברים שעובדים במטרופולין תל אביב מבזבזים שעתיים ביום בממוצע בפקקים. הזמן הזה גוזל משעות העבודה שלהם, מהפריון, מזמן המשפחה והזמן האישי. בכל מקרה תושבי לב תל אביב מרוויחים גם כאן ובגדול – פחות זמן אבוד, יותר זמן אישי ומשפחתי. ולזה אין ממש מחיר…

תשואה על הנכס

אז אחרי שדיברנו ארוכות על כל ההוצאות של המשפחה, בואו נדבר על התועלת שהיא מקבלת מההשקעה במגורים. דנוס מסביר: "נתוני רשות המסים מראים כי מחירי הדירות עלו בממוצע ב- 170% בעשור האחרון בתל אביב, בעוד שהממוצע הארצי עומד על כ-100%.

מי שחושב שהמחירים בעיר יתמתנו או שהעליות יפסקו , חשוב שייקח בחשבון שעתודות הקרקע בלב תל אביב עומדות לקראת איפוס, בעוד שהביקושים בעיר ממשיכים להאמיר.

כיצד הדבר משפיע על רוכשי הדירות? בעלי נכס בלב תל אביב ייהנו מתשואה גבוהה יותר, הן באופן יחסי והן באופן אבסולוטי על הנכס שלהם, מה שאומר שהכסף שהשקיעו ברכישת דירה יעבוד עבורם".

המשפחות הצעירות מצביעות ברגליים

מסתבר שלא רק אנחנו עשינו את החשבון הזה, אלא גם מספר לא מבוטל של משפחות צעירות שנוהרות חזרה ללב תל אביב. דנוס אומר בהקשר זה: "אנחנו רואים עליות בביקושים לדירות המתאימות למשפחות צעירות בתל אביב. הדבר אינו המצאה ישראלית אלא טרנד בינלאומי שגורס שהחיים בעיר לא רק מעניינים יותר, אלא גם ירוקים וזולים יותר.

ניתן לראות את התופעה ביתר שאת בפרויקטים כמו GINDI TLV, שם ניתן לראות התעניינות ערה של משפחות שעושות את הדרך חזרה מהפרברים לתל אביב, כדי לקבל יותר עבור ההשקעה וההוצאות המשפחתיות שלהם. האופי הייחודי של הפרויקט, הכולל לא רק מיקום בלב העיר, אלא גם שילוב של מוסדות חינוך, פארק עירוני, תשתיות תחבורה ציבורית יוצאות דופן בקנה מידה ישראלי וכמובן גם קניון וקאנטרי קלאב. היתרונות מאוד ברורים למשפחות הצעירות ולכן הן חוזרות ובגדול".

המידע בעמוד ובאתר זה נועד להוות תוכן ומידע בסיסי בלבד, המידע באתר לא מהווה ו/או יהווה ייעוץ והכוונה משפטית או תחליף לייעוץ משפטי פרטני הניתן על ידי משרדנו. אין באמור בעמוד זה כדי להוות הכוונה ו/או המלצה ו/או הדרכה לנקיטת הליכים משפטיים שונים ו/או להימנעות מהם. אנו ממליצים בכל שלב ו/או בעת פעולה כלשהי להתייעץ עם עו"ד בכל נושא כזה או אחר. למען הסר כל ספק, האחריות לכל תוצאה בשל הסתמכות על האמור לעיל תחול על המשתמש בלבד.